Joost en Anna

Joost van Straaten (1961), 6e Dan Aikikai, heeft zich vanaf 1975 eerst bezig gehouden met vechtsporten, zoals Karate en Kickboxen. Begon in 1983 met Aikido en Katori Shinto Ryu (= traditioneel Japans zwaardvechten) bij Erik Louw in Amsterdam. Sinds de oprichting van Itokan in 1994, is hij hoofddocent, interne opleider en eindverantwoordelijke.

Anna Helmond (1954), 5e Dan Aikikai, is in 1986 met Aikido begonnen, ook bij Erik Louw. Daarnaast beoefende ze allerlei bewegingsvormen, zoals Contact improvisatie, Yoga, Feldenkrais en buikdansen. Anna is verantwoordelijk voor de planning en de organisatie van Itokan. Naast natuurlijk het lesgeven, ondersteunt Anna aikido assistenten in opleiding en hun ontwikkeling.

Joost en Anna gaan sinds 1991 jaarlijks naar Japan om te trainen bij Suganuma Sensei (8e dan) in Fukuoka (Zuid Japan). Het eerste bezoek aan Suganuma Sensei, in 1991, groeide uit tot een intensief samenwerkingsverband. Dit verhoogt de kwaliteit van Itokan Aikido en is een stimulans voor verdere ontwikkeling. Jaarlijks komt een afgevaardigde óf Suganuma Shihan zelf, naar Itokan voor een 3 daagse Aikido Seminar in eigen gebouw.Itokan leerlingen gaan 1x in de 2 jaar naar Shoheijuku om te trainen en de japanse cultuur te proeven.